Nume amuzante de localitati din Romania

Cum ar fi ca atunci când întrebi pe cineva din judeţele Moldovei care este locul lui de baştină să-ţi răspundă că este din Pluton, Flămânzi, Magazia, Fundu Moldovei sau Roma? Aflaţi mai jos care este explicaţia numelor amuzante pe care l-au primit unele localităţi din regiune. Adevărul a făcut un inventar al numelor inedite de localităţi din România.

Multe din satele din zona Moldovei sunt denumite după întemeietorul localităţii, care făcea parte cel mai frecvent din rândurile ţăranilor liberi. Aşa se explică denumirea satului Broşteni din judeţul Neamţ, botezat astfel după Moş Broască, primul şef al sfatului bătrânilor din sat.

Exemple similare se găsesc în Neamţ la Căciuleşti (urmaşul lui Căciulă), dovadă că în ţară se mai întâlnesc localităţile Căciulata şiCăciulăţeşti. Tot în Neamţ, dar şi în Botoşani, se află satul Prăjeşti, numit după Moş Prajă. În judeţul Suceava întâlnim Pârteştii de Sus şiPârteştii de Jos, numiţi cel mai probabil după Moş Pârtea.

Satele întemeiate lângă moşia unui boier însemnat au împrumutat un derivat al numelui acestuia. Aşa este cazul satului Ştirbăţ din Suceava, al cărui nume este derivat după Ştirbu a cărui moşie era lângă sat. În Vaslui există satul Cârja, care şi-a luat numele după boierul Cârjă.

Poreclele unor săteni însemnaţi stau şi ele la baza unor nume de localităţi. „Aşa avem satele Iepureni şi Găureni din judeţul Iaşi, respectiv satele urmaşilor lui Iepure şi Gaură, aceste două nume fiind de fapt porecle”, explică Ionel Boamfă, lector doctor la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Principalele îndeletniciri ale localnicilor se reflectă şi în numele satelor respective. Aşa avem satul Arsura în judeţul Vaslui, numit după felul în care în zonă se realiza defrişarea pădurilor. În judeţul Suceava este bine cunoscut târgul auto de la Cumpărătura, sat care de la începuturile sale a fost un loc unde se făcea comerţ.

Deşi poate stârnii zâmbete, numele satului Fundu Moldovei din Suceava se referă de fapt la zona în care se află izvoarele râului Moldova.

Pe drumul dintre Târgu Neamţ şi Poiana Largului se trece prin satulPluton, a cărui nume are o poveste interesantă. „La Pluton este un caz de etimologie populară fals deformată. Iniţial, acest sat se numea Plotun, nume care înseamnă «cerb» în româna veche cu influenţe slave, dovadă şi satul Cerbiniţa aflat în apropiere. După Războiului de Independenţă, tinerii care s-au întors de la oaste în sat au susţinut că Plotun este greşit şi că localitatea ar trebui să se numească Pluton, asemeni formaţiunii din armată”, precizează Ionel Boamfă.

Un alt nume interesant este cel al localităţii Roma din judeţul Botoşani. Sat de împroprietărire, acesta a fost întemeiat după cel de-al Doilea Război Mondial, primind numele Roma pentru a ajuta la relaţiile româno-italiene. Localnicii au dus acest lucru cu un pas mai departe, aşa că echipa de fotbal a satului se numeşte AS Roma, la fel ca marea echipă din Cetatea Eternă.

Alte nume haioase ale localităţilor din judeţele Moldovei

Iaşi: Budăi, Sculeni, Scobinţi, Cioca Boca

Botoşani: Flămânzi, Puţureni

Vaslui: Cacaina,

Suceava: Colacu

Bacău: Magazia

Neamţ: Crăcăoani

Spermezeu (Bistriţa-Năsăud)

Deşi este uşor să i se atribuie un sens în limba română, numele satului Spermezeu provine de fapt dintr-un toponim maghiar.

Veneţia de Sus şi de Jos (Braşov)

Dacă Veneţia este amplasată la mare în Italia, Veneţia din România este munţi, în Ţara Oltului.  „Trebuie precizat că pronunţia corectă este cu accentul pus pe silaba «ţi» din cuvântul Veneţia. Numele celor două localităţi vine de la râul Vineţia”, explică Ionel Boamfă, lector doctor la Facultatea de Geografie şi Geologie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi.

Satchinez (Timişoara)

„Cuvântul Satchinez vine de la Sat Chenez. În limba maghiară, «chenez» înseamnă cneaz. După unul dintre aceştia s-a dat numele Sat Chenez, cel mai probabil în cinstea lui Pavel, unul dintre cneazii distinşi în luptele cu turcii”, precizează Ionel Boamfă.

Trei Sate (Mureş)

„În unele zone, un cătun ce are de la cinci case în sus se cheamă sat. În acest caz, numele satului «Trei Sate» vine de la unirea a trei aşezări”, explică Boamfă.

 

Băicoi (Prahova)

Este printre cele mai cunoscute localităţi cu nume haios, dar etimologia numelui risipeşte elementele tendenţioase. „Denumirea s-a format prin folosirea sufixului «oi» la numele «Baicu». Nu are nicio legătură cu alte conotaţii”, încheie Ionel Boamfă.

Alte nume amuzante:

Vâlcea: Cracii Doamnei, Măciuca, Mădulari

Bistriţa-Năsăud: Şanţ

Prahova: Urlaţi

Gorj: Borăscu

Harghita: Liban

Vrancea: Vârteşcoiu

Ilfov: Afumaţi

Buzău: Udaţi-Mânzu

Argeş: Miroşi

Alba: Cioara de Sus

Dolj: Coţofenii din Dos

Brăila: Vărsătura

Multumesc pentru vot! Daca vrei, distribuie acest pe retelele sociale. .
Ti-a placut articolul?
  • Imi place
  • Nu imi place

Comentarii

comments

Spune-ți părerea

*